Traženje vesti

Imprimare pagina

Vesti

5 miliona EUR-a za razvoj peći

05-12-20160

Sa podrškom od 5 miliona EUR krenuo je inovativni program, koji cilja na razvoj industrijskih žarnih peći. Podršku finansiraju iz istraživačkog i inovacionog izvora Horizont 2020.
U okviru projekta nazvanog DREAM (Design for Resource and Energy efficiency in cerAMicKilns ), kao cilj označen je razvoj izvora- i efikasnosti upotrebe energije kod keramičkih peći; a isto tako i razvoj inovativnih tehnologija koji se za nju vezuju. Zadatak u naredne tri godine je projektovanje/izrada i testiranje peći proizvedene sa takvom novom tehnologijom, koja raspolaže znatno manjom energijom i emisijom zagađujućih materija; a koja može biti pogodna za prijem biogoriva, i biti sposobna i za iskorišćenje otpadne toplote u visokom stepenu. Formulisani cilj je smanjenje: energije za 20 %, troškova pogona za 20 % i emisije za 30 %. Sve ovo treba ići zajedno i sa bržim povratom izdataka.
U projektu učestvuje 11 svetski poznatih evropskih proizvodnih- i projektantskih firmi, sa italijanskim firmama SACMI i CRIT – kao glavnim izvođačima.

Ostali deo vesti možete pogledati ovde >>


Vrednovanje materijala koji dolaze u kontakt sa namirnicama

VIII Kongres Savremene Industrije Glinenih Proizvoda Srbije

Technargilla 2018

Sajam Ceramitec 2018

Fenomenalan festival sa grnčarima

Međunarodna naučna konferencija o keramici u Budimpešti

Pažnja, stupila je na snagu CLP uredba

Zbirka keramike može se posećivati i "on-line"

Glavna nagrada od 1 miliona forinti na V Međunarodnom Trienalu Silikatne Umetnosti

Još manje respirabilnog SiO2
Partneri